Vaarroute Biesbosch

Ontdek de Biesbosch! Het is een prachtig gebied met mooie strandjes en leuke aanlegplaatsen. Je mag overnachten op deze wonderschone plekjes midden in de natuur. In de vaarroute zijn overnachtingstips weergegeven met paarse icoontjes. Er geldt wel een restrictie van maximaal drie overnachtingen op één plek. Op sommige plaatsen mag je maximaal drie uur aanleggen tussen zonsopkomst en -ondergang. Dit staat op de verschillende locaties aangegeven en is ook terug te vinden op de elektronisch waterkaart, waarmee de “Mighty Duck” is uitgerust. 

De Biesbosch bestaat uit grotere vaarwegen en een stelsel van kleine kreekjes. Een aantal kreekjes zijn verboden om te bevaren en er zijn enkele kreekjes die te ondiep zijn voor de “Mighty Duck”. Vandaar is het aan te raden om op de grote vaarwegen te blijven, zoals aangegeven in de vaarroute. Ook deze vaarwegen geven toegang tot meest prachtige plekjes voor een overnachting. Ook gedeeltes van de grote vaarwateren zijn eveneens erg ondiep. De “Mighty Duck” is voorzien van een dieptemeter, echter dit instrument is niet toereikend om vastvaren te voorkomen. Het is daarom zeer belangrijk om tijdens het varen de elektronisch vaarkaart goed in de gaten te houden, waarop de ondiepte gedeeltes goed staan aangegeven.  

De Biesbosch is een bescherm natuurpark en naast de algemene vaarregels gelden er ook parkregels. Deze kun je vinden op Parkregels – Nationaal Park De Biesbosch (np-debiesbosch.nl) De vaaruren van deze route bedragen ongeveer 5 uur.

Vaarroute Biesbosch - Woudrichem - Heusden

Voor deze avontuurlijke route heb je iets meer vaarervaring nodig. Onderweg kom je namelijk twee sluizen tegen : de Biesboschsluis in Werkendam en de Wilhelminasluis in Andel. De Biesboschsluis geeft toegang tot de Merwede, waaraan het oude vestigingsstadje Woudrichem ligt. In de historisch haven van Woudrichem liggen schepen van een zekere leeftijd. Een stukje voorbij deze schepen kun je aanmeren en overnachten aan de gemeentelijke passantensteiger. Hier is water en walstroom aanwezig, maar geen sanitair. Mocht aan deze steiger geen plek meer zijn, kun je aanmeren in de jachthaven van WSV Woudrichem aan de Afgedamde Maas, even na de splitsing met de Merwede. Let op, de ingang is wat lastig te vinden. Hij ligt ter hoogte van het veerbootje naar Slot Loevestein bij een groene boei. De haven ligt mooi beschut in de oude vestigingsgracht. Hier is naast water en walstroom, wel sanitair aanwezig. 

Wanneer je de vaarroute vervolgt, kom je de Wilhelminasluis tegen. Wil je een nacht overnachten in de rustgevende natuur kun je de Afgedamde Maas afvaren om daar af te meren aan een zandstrandje of voor anker te gaan. Wil je liever genieten van de luxe van het volgende vestigingsstadje, dan kun je doorvaren naar Heusden. In Heusden vind je iets meer winkels en horeca dan in Woudrichem. Heusden biedt drie overnachtingsmogelijkheden: Steiger 8 (vooraan tegen de stadswal aan) de binnenhaven (onderdoor de ophaalbrug) of de iets rustigere steiger van Jachthaven de Wiel, eveneens tegen de stadswal aan de andere kant van de ophaalbrug. Zie de overnachtingstips weergegeven met de paarse icoontjes in de vaarroute.  De vaaruren van deze route bedragen ongeveer 9 uur.

Wil je geen sluizen tegen komen en toch meters maken, dan kun je de vaarroute van de Biesbosch combineren met een nachtje Heusden en/of Afgedamde Maas.